Polecamy...

Jaka dieta może pomóc w walce z grzybicą?

3 Luty
2017

Nie ma jednego tylko sposobu, który pozwalałby nam na walkę z grzybicą, nie da się jednak ukryć, że rozwiązaniem, którym warto się zainteresować w tym kontekście wydaje się być odpowiednia dieta. Na pierwszy plan wysuwają się w tym kontekście soki z zielonych warzyw, wśród których rekomendowane są przede wszystkim te o wysokim stężeniu chlorofilu.

Osoby zainteresowane taką formą dbania o zdrowie nie mają powodu do narzekania, chlorofil znajduje się bowiem między innymi w młodej pszenicy, lucernie i jęczmieniu, zielonych częściach brokułów, kalarepie, rzepie, naci pietruszki, rzodkiewce, selerze, szpinaku, jarmużu, liściach kapusty włoskiej, mniszku lekarskim, pokrzywie i babce. Gdy mamy do czynienia z trawami zbóż, najlepiej stosować je w niewielkich ilościach dwa lub trzy razy dziennie. Jeśli przygotowujemy soki z innych roślin zielonych, nie musimy martwic się tego rodzaju ograniczeniami.

Świeżo wyciskane soki

Dobrym pomysłem jest też wzbogacenie diety o soki z innych warzyw. Ich lista znowu jest imponująca, warto więc wspomnieć choćby o selerze, ogórku, szpinaku, cukinii, cebuli, czosnku, kapuście włoskiej, surowej marchii, buraku liściowym oraz szczypiorze. Cennym wsparciem mogą okazać się także cytryny, srebro koloidalne oraz czosnek.

Zdrowa dieta

W tym ostatnim przypadku nie trzeba przesadzać, wystarczy więc, że dwa albo trzy razy dziennie będziemy sięgać po jedną trzecią ząbka.

Osoby, które chcą wykorzystywać w leczeniu grzybicy cebulę, mogą sięgać po nią bez względu na to, czy będzie to warzywo surowe, czy też gotowane. Można jej spożywać (w postaci gotowanej) nawet pół kilograma w ciągu dnia, duża zawartość siarki ma bowiem działanie prozdrowotne. W leczeniu grzybicy skuteczne okazują się też algi, sok z aloesu, olej z oregano oraz propolis.

Suplementy diety

Warto też sięgać po witaminowe suplementy diety upewniając się jednak, że są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, żelazo oraz cynk. Dieta nie powinna też wykluczać warzyw strączkowych, takich, jak ciecierzyca oraz zielona fasolka oraz owoców, w tym nie tylko cytryny, ale również żurawiny i awokado, o ile organizm je toleruje.

Autor

Robert Bałoń

Dermatolog, trener personalny.

To może Cię zainteresować