Polecamy...

Zalety świeżo wyciskanych soków

5 czerwca 2017

Kolorowe, smaczne soki można dziś pić bez względu na porę roku. Wspaniale gaszą pragnienie w upalne dni, dostarczają łatwo przyswajalnych składników odżywczych i po prostu świetnie smakują. Dlatego tak dużo osób kupuje soki, a coraz częściej także robi je samemu, we własnej kuchni i ze świeżych owoców. Łatwo też skusić nimi dzieci, które czasami bywają niechętne owocom i warzywom w stałej postaci.

Dlaczego właśnie świeżo wyciskane?

Kupując sok, należy zwrócić uwagę na jego datę ważności. Proces pasteryzacji zabija wiele składników odżywczych, dlatego też nie każdy sok jest tak samo zdrowy i wartościowy. Stawiając na kupne soki, powinno się raczej wybierać te o dacie ważności do dwóch dni naprzód – tak zwane „soki dwudniowe” lub „jednodniowe”. Produkty o kilkutygodniowej lub kilkumiesięcznej dacie ważności nie mają niestety równie wysokiej wartości. Alternatywą mogą być bary z sokami wyciskanymi na miejscu lub jeszcze lepiej – samodzielne wyciskanie.

Przyrządzając sok owocowy w domu, posiada się pełną kontrolę nad tym procesem od początku do końca. Od źródła pochodzenia owoców aż po użyty do wyciskania sprzęt, wszystko jest jasne. W ten sposób można też przygotować sok dla dziecka, które odmawia jedzenia owoców w stałej postaci lub które po prostu lubi pić świeże soki.

Zalety świeżych soków

Co zyskuje organizm?

W szklance soku mieści się nawet kilka owoców, które trudno byłoby zjeść w stałej postaci. Dlatego też sok jest idealną porcją witamin i wartości odżywczych. Dzięki swojej formie wchłania się aż w 90%, a proces jego trawienia nie trwa dłużej, niż kilkanaście minut. Dlatego właśnie nadaje się dla osób, których układ pokarmowy działa nieco słabiej. Minerały, witaminy, kwasy tłuszczowe i enzymy z soku owocowego są bardzo łatwo przyswajane przez organizm, który może szybko zrobić z nich użytek.

Dlatego właśnie picie soków owocowych ma tak zbawienny wpływ na zdrowie, zarówno w zakresie profilaktyki, jak i wspomagania leczenia wielu schorzeń. Antyoksydanty zawarte w owocach opóźniają proces starzenia tkanek, wspomagają regenerację naskórka i zapobiegają problemom z cerą i nadwagą. Sok można porównać do naturalnego suplementu diety, którzy pije się, zamiast przyjmować garść tabletek.

Dzięki zawartości błonnika sok owocowy zaspokaja głód, stanowi więc świetną alternatywę przekąsek podczas diety odchudzającej. Wspomaga przy tym oczyszczanie jelit i ułatwia trawienie. Mimo swojej niepozornej formy, odżywia organizm i osłabia zapotrzebowanie na niezdrowe, słone, słodkie i tłuste przekąski.

Autor

Dagmara Tomczyk

Sokoterapeuta, dietetyk, żywieniolog.

To może Cię zainteresować