Polecamy...

Jak działają wyciskarki Hurom?

7 marca 2016

Wszyscy znamy mniej więcej mechanikę działania sokowirówek, ale wyciskarki do soku to jeszcze cały czas nowość. Warto zapoznać się ze sposobem pracy urządzeń marki Hurom, czyli lidera rynku wyciskarek do soku.

Pierwszą rzeczą, którą zazwyczaj zauważa się w przypadku tych urządzeń, jest wolna praca wału ślimakowego. Liczone w tysiącach obroty sokowirówek nie mają tutaj przełożenia. Najpopularniejsze modele Hurom pracują z prędkością obrotową na poziomie 40 obrotów na minutę, dzięki czemu sok nie jest uszkadzany, a zawarte w nim substancje odżywcze nie ulegają przekształceniu w inne związki chemiczne. Warto zawsze podkreślać prostotę pracy wyciskarki oraz łatwość utrzymania jej w czystości.

Sok jest zatrzymywany w urządzeniu tak długo, aż nie zwolni się ręcznie zaworu i nie spuści soku. W tym czasie pulpa powstała po wyciśnięciu surowca trafia do osobnego zbiornika i jest łatwa do usunięcia. Urządzenie uruchamia się jednym przyciskiem i potem już samo pracuje, a jego czyszczenie polega po prostu na wypłukaniu wodą z delikatnym detergentem. Wolna praca silnika urządzenia oznacza, że hałas generowany przy jego obrotach jest bardzo niewielki.

wyższość marki Hurom nad konkurencją Pozwala to na większe skupienie się na kwestiach związanych z estetyką obudowy niż z dbaniem o wyciszenie pracy jej wnętrza. W ten sposób, przy zachowaniu odpowiedniej jakości elementów konstrukcyjnych wyciskarki, może to być ładne urządzenie zdobiące szafki w każdej kuchni. W wyciskarkach nie ma elementów takich jak noże w sokowirówkach, które by się szybko zużywały, więc są to urządzenia w pełni sprawne i efektywne nawet po kilku latach codziennej wytężonej pracy.

Trzeba tutaj jeszcze podkreślić, że posiadanie wyciskarki do soków o tak dużej uniwersalności daje nam pełną kontrolę nad naszą dietą. Jesteśmy w stanie pozbyć się wszystkich dodatków do soków, jakie pojawiają się w produktach kupowanych w sklepach, czyli zwłaszcza barwników i soków, a do naszych własnych soków możemy dodawać w zasadzie wszystkie pożądane przez nas składniki, nawet zioła. Urządzenia Hurom są w stanie poradzić sobie z produktami, które zazwyczaj przerastają sokowirówki, więc nie ma dal nich żadnych poważnych ograniczeń.

Autor

Ewa Wojtuń

Lekarz medycyny naturalnej.

To może Cię zainteresować