Polecamy...

Przegląd zalet naturalnych soków

25 Marzec
2016

Trudno kwestionować zalety świeżych warzyw i owoców, nie można bowiem zaprzeczyć, że są one nieocenioną skarbnicą witamin i minerałów. Możemy znaleźć w nich kwas foliowy, potas, wapń, witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, magnez, cynk, a także antyoksydanty.

korzystny wpływ soków na zdrowie ​Wszystkie te składniki mają niemożliwy do przecenienia wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również na urodę, co jest przecież wcale nie mniej ważne. Proces wyciskania soków uchodzi za szczególnie wartościowy, to bowiem właśnie w czasie jego trwania pozbywamy się niestrawnego błonnika, a tym samym możemy przyjmować związki odżywcze w jeszcze większej ilości. Jeśli więc soki tego rodzaju pijemy codziennie, zapewniamy naszemu organizmowi pełną dawkę tak witamin, jak i minerałów. Możemy mieć też pewność, że sok taki dostarczy nam niezbędnej do życia wody, a przecież nie można nie zgodzić się z tym, że pijemy jej zdecydowanie mniej niż powinniśmy.

Dieta bogata zarówno w owoce, jak i w warzywa może tez okazać się niezbędna, gdy zmagamy się z określonymi dolegliwościami i chcemy się ich pozbyć. Picie soków ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, nie można jednak zapominać o tym, że powinniśmy postrzegać je jedynie jako uzupełnienie codziennej diety. Soki nie zastąpią innych pokarmów, nie powinniśmy więc rezygnować nie tylko z ziaren i ryb, ale również z mięsa. Picie soków nie zawsze jest też bezpieczne, jeśli więc stosujemy ścisłą dietę albo znajdujemy się pod stałą opieką medyczną, powinniśmy skonsultować ten pomysł z lekarzem, który sprawuje kontrolę nad naszym zdrowiem. Na rynku możemy znaleźć wiele rodzajów wyciskarek do soków, zasada ich działania nie jest jednak różna.

działanie wyciskarki do sokówKażdy model ma za zadanie oddzielenie soku od miąższu, podczas zakupu warto więc zwracać uwagę przede wszystkim na to, czy wyciskarkę lub sokowirówkę można łatwo rozmontować i wyczyścić. Ten ostatni aspekt ma często znaczenie większe niż początkowo moglibyśmy oczekiwać, jeśli bowiem sprzęt nie jest czyszczony, szybko mogą go sobie upodobać bakterie. Samo wyciskanie nie jest czynnością skomplikowaną, choć podczas jego wykonywania warto stosować się do kilku zasad.

Jedna z nich mówi o tym, że niewskazane jest zbyt wczesne przygotowanie składników, pozwoli to bowiem na uniknięcie procesu polegającego na ich utlenieniu. Warto też kroić zarówno owoce, jak i warzywa, ich kawałki okażą się bowiem zdecydowanie łatwiejsze do wyciśnięcia. Ananas, mango, papaja, banany oraz inne owoce cytrusowe powinny zostać wcześniej obrane. Przygotowywanie soków powinno bazować na przygotowanych wcześniej przepisach kulinarnych. Pozwoli to na zestawianie ze sobą owoców i warzyw, które dobrze się ze sobą komponują.

Autor

Dagmara Tomczyk

Sokoterapeuta, dietetyk, żywieniolog.

To może Cię zainteresować