Polecamy...

Świeżo wyciskane soki owocowe – ich picie jest naprawdę ważne

18 marca 2016

Regularne spożywanie soków owocowych i warzywnych dostarcza naszemu organizmowi całego szeregu niezwykle ważnych substancji odżywczych, w tym przede wszystkim minerałów, witamin, enzymów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białek oraz niezliczonych związków obecnych w ilościach śladowych.

Bardzo ważne jest to, że wszystkie substancje zawarte w sokach owocowych są wyjątkowo łatwo przyswajalne i bardzo niewiele z nich wydostaje się z naszego organizmu ze względu na niewystarczającą efektywność ich metabolizowania. Jedną z największych i najłatwiejszych do zauważenia zalet soków jest to, że są one bardzo skuteczne w promowaniu szybkiej regeneracji organizmu. Wiele z ich szybko przyswajalnych substancji ma udowodnione działanie z zakresu promowania odbudowy tkanek i naprawiania ich mikrouszkodzeń, co jest szczególnie ważne w przypadku różnego rodzaju urazów i chorób, także tych przewlekłych. Niezwykle korzysta na tym organizm wyniszczony chorobą, gdyż soki są wchłaniane niemal bezpośrednio i wydatek energetyczny na ich trawienie jest znikomy.

wyciskane soki

Nie są to oczywiście tylko puste stwierdzenia czy spekulacje. Działanie soków jest badane już od wielu dziesięcioleci i wyraźnie widać, że ich spożywanie ma na nas wpływ wzmacniający. Jest to widoczne zarówno od strony czysto biologicznej, jak i psychologicznej, ponieważ soki poprawiają nasze samopoczucie i powodują, że odczuwamy zastrzyk energii. Szczególne znaczenie mają tutaj zwłaszcza flawonoidy. Są to naturalne substancje w roślinach, które dawniej wykorzystywane były głównie jako barwniki. Najbardziej znane z nich to karoten i beta-karoten, czyli pomarańczowe barwniki obecne w marchewkach i m.in. pomidorach. Dowiedziono, że substancje te są w stanie zwalczać bakterie, wirusy i grzyby niczym delikatne antybiotyki, ale bez wszystkich negatywnych skutków przyjmowania antybiotyków.

Kiedy dołoży się do tego jeszcze mikro- i makroelementy dostępne w świeżo wyciśniętych sokach owocowych, organizm dostaje równocześnie broń i amunicję do radzenia sobie z wszelkimi negatywnymi procesami w naszym ciele. Trzeba jednak tutaj być bardzo ostrożnym, ponieważ soki owocowe są niezwykle delikatne. Wszystkie substancje, które się w nich znajdują, jeszcze przed momentem były częścią żyjącej rośliny, znajdowały się najczęściej w komórkach, które przed światem zewnętrznym chronione były silnymi ścianami komórkowymi. Były pośrednio chronione przed światłem i temperaturą, a bezpośrednio przed powietrzem. Proces wydobywania soku w sokowirówce może prowadzić do jego napowietrzenia i nagrzania, co natychmiast utleni większość flawonoidów i zniszczy sporą część witamin. Żadna procedura uzyskiwania soków nie jest idealna, ale wyciskarki są zdecydowanie najlepsze.

Autor

Ewa Wojtuń

Lekarz medycyny naturalnej.

To może Cię zainteresować