Polecamy...

Jak zrobić herbatkę z trawy cytrynowej i imbiru, aby zwalczyć infekcje drożdżowe i uzdrowić system trawienny?

17 grudnia 2020

Spraw, by ta zdrowa herbata była regularnym napojem obok świeżych soków, aby wzmocnić układ odpornościowy.

Dlaczego pić herbatę z trawy cytrynowej i imbiru?

Herbata z trawy cytrynowej i imbiru jest doskonałym domowym remedium na wiele problemów zdrowotnych. Regularne jej picie poprawia ogólne samopoczucie. Do celów leczniczych zaleca się picie 500 ml do jednego litra tej herbaty (około 17-34 uncji) dziennie.

Przeczytaj wszystko na temat korzyści zdrowotnych trawy cytrynowej i imbiru. A w połączeniu z nimi działają synergistycznie, silnie i skutecznie. Picie tej herbaty przyniosłoby Ci korzyści, gdybyś ...

  • są soki na czczo / karmienie przechodzą program detoksykacji chcą schudnąć chcesz poprawić swój układ odpornościowy mają wysoko kwaśną krew mają problem zdrowotny, który jest wynikiem braku równowagi flory jelitowej mają drożdże, pęcherz lub dróg moczowych infekcji

Herbata z trawy cytrynowej i imbiru Przepis

Dla ilustracji, używam jednokrotnego pomiaru porcji szkła.

Na 500 ml (~17 uncji) szklanki herbaty, będziesz potrzebował:

  • 600 ml (~20 uncji) czystej wody pitnej. Niewielka ilość wody wyparuje podczas gotowania.
  • 3 duże cebulki trawy cytrynowej - chcesz białą część podstawową, w której stężenie składników odżywczych jest najwyższe.
  • 1 pączek imbiru z latarką (opcjonalnie - można pominąć, jeśli jest niedostępny. Jeśli pominąć, należy wymienić na 1-2 dodatkowe cebulki trawy cytrynowej).
  • 2 cale korzenia imbiru (mniej, jeśli chcesz mniej ostrych). Uwaga: stary imbir jest bardziej agresywny niż młody.

Aby zrobić większą objętość herbaty, należy odpowiednio pomnożyć powyższe porcje.

  1. W niealuminiowym garnku zagotować 600 ml (~20oz) wody. Powyższe składniki pokroić drobno lub pokroić w plasterki, aby uwolnić substancje fitoodżywcze, zapachowe i olejki.
  1. Wrzucić pokrojone składniki do wrzącej wody, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
  1. Po zakończeniu, należy wyłączyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Pozostawić herbatę na około 20-30 minut na stromym podłożu.
  1. Przecedzić. W razie potrzeby dodać 1 łyżkę stołową surowego miodu lub stewii do smaku. Pić na ciepło.

Zaleca się, aby codziennie robić tę herbatę świeżą, a przed posiłkiem pić ją na ciepło.

Wskazówka dla osób zapracowanych: Możesz przygotować tę herbatę w nocy i pozostawić ją w dzbanku do ostygnięcia. Rano wystarczy ją lekko zagotować i wlać do kolby termicznej, aby zabrać ją ze sobą do pracy. Można ją pić przez cały dzień, ale nie dłużej niż przez 24 godziny.

Należy pamiętać, że podczas picia tej herbaty, efekt moczopędny sprawi, że będziesz chciał oddać więcej moczu. Herbata wykonuje swoją pracę polegającą na przeprowadzaniu toksyn, które należy wyeliminować. Należy pić dużo wody również w celu kontynuowania eliminacji.

Autor

Dagmara Tomczyk

Sokoterapeuta, dietetyk, żywieniolog.

To może Cię zainteresować