Polecamy...

Najlepsze urządzenie do wyciskania soku – jakie wybrać?

6 Listopad
2016

Sokowirówka

Sokowirówkę od dawna znamy i kochamy pomimo jej licznych wad. Sokowirówka jest prosta w budowie i obsłudze, nie wymaga żadnych dodatkowych czynności, a sok przygotowany przy jej pomocy jest klarowny i aromatyczny. Sokowirówki maja zamknięty lub otwarty system obiegu, czyli najprościej tłumacząc są to dwa sposoby usuwania resztek produktów z urządzenia. W systemie otwartym resztki miąższu są przesuwane do pojemnika zewnętrznego, natomiast w systemie zamkniętym miąższ zostaje a sicie, które trzeba starannie umyć po każdym użyciu.

Sokowirówka jest szybka w pracy, możemy w bardzo krótkim czasie wyprodukować dużo soku dla całej rodziny, jednak nie możemy do jego produkcji użyć wszystkich składników jakie obecnie są modne, czyli na przykład zielonych liści szpinaku, sałaty, kapusty, trawy pszenicznej czy nasion.

Mankamentem jest także okres przydatności do spożycia, ponieważ sok z sokowirówki musimy spożyć praktycznie bezpośrednio po przygotowaniu, nie nadaje się do przechowywania przez kilka godzin w lodówce czy w innych pojemnikach.Soki które można przetrzymywać przez dzień czy dwa można przygotować tylko w wyciskarce. Różnica jest spowodowana tym, że w sokowirówce sok bardzo się napowietrza i szybko traci swoje właściwości odżywcze i aromatyczne.

Wyciskarki do cytrusów

Osoby które przepadają za sokami cytrusowymi powinny mocno zastanowić się nad zakupem takiego urządzenia. Wyciskarka do cytrusów składa się z sita i specjalnego stożka, na którym wyciska się owoce wcześniej przekrojone na pół. W sklepach możemy znaleźć wyciskarki ręczne i automatyczne, oba modele są bardzo wydaje, ale wyciskarkę ręczną możemy także swobodnie użyć poza domem np. zabrać na wakacje. Wyciskarka automatyczna powoduje trochę hałasu, natomiast ręczna jest bardzo cicha i dyskretna.

Domowe soki

Wolnoobrotowa wyciskarka

Wyciskarka wolnoobrotowa jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje w swym działaniu wolne obroty wałka jedno – lub dwuślimakowego. Wałek dokładnie miażdży owoce i warzywa, a następnie bardzo starannie jest z nich wyciskany sok. Wolnoobrotowa praca silnika nie powoduje wysokiej temperatury w urządzeniu i dużego napowietrzenia soku, przez co zachowuje on najwyższą jakość wartości odżywczych.

Wielu producentów wyposaża swoje modele w funkcje dodatkowe, które umożliwiają mielenie orzechów, kawy, przygotowanie sorbetów, musów i innych produktów. Wyciskarka ma jedną wadę, a mianowicie do przygotowania soku potrzebujemy więcej czasu niż przy sokowirówce, jednak wynagradza nam to bogactwem witamin i minerałów znajdujących się w soku.

Autor

Robert Bałoń

Dermatolog, trener personalny.

To może Cię zainteresować