10 sposobów na lepsze oczyszczanie organizmu dzięki diecie sokowej
30 listopada 2020
Odpowiedni sok może dostarczyć wielu (ale nie wszystkich) składników odżywczych występujących w całych owocach i warzywach. Kluczem jest dodanie odpowiednich składników pochodzących z różnych roślin o dużej gęstości odżywczej i unikanie owoców o wysokim poziomie cukru.
"To, co zyskasz, gdy sok wchłonie setki składników odżywczych, substancji fitochemicznych, fenoli, przeciwutleniaczy i enzymów w szybkim i łatwym "opakowaniu", które łatwo schodzi w dół i dosłownie wzmacnia Twoje ciało z tak wielką ścianą odżywczą, jak każda żywność, o której mogę pomyśleć", mówi Bowden.
Kupowanie soków tłoczonych na zimno jest wygodne, ale zazwyczaj są one droższe, a plastikowe butelki mogą być nieprzyjazne dla środowiska". Wyprodukowanie własnego soku zajmuje więcej czasu, ale pozwala zaoszczędzić pieniądze i dokładnie wiesz, co wchodzi w skład tego soku.
10 Strategii, które pomogą Ci stworzyć idealny sok do czyszczenia, który pozwoli Ci stracić na wadze i poprawić ogólny stan zdrowia
1. Czytaj etykiety na pakowanych sokach.
Niektóre zawierają dodatek cukru lub innych niepożądanych składników, w tym konserwantów, aby zwiększyć smak i trwałość. Zawsze czytaj o składnikach i zawartości cukru, jeśli kupujesz pakowany sok. Jedna z marek, niewinnie nazywana Green Machine, zawiera 53 gramy cukru w butelce o pojemności 15,2 uncji!
2. Zamykając ją.
Możesz nie cieszyć się smakiem tradycyjnych zielonych soków. "Aby naprawdę ożywić swój świeży sok, należy dodać cytrynę i kiść przypraw i roślin, których inaczej nie można by zjeść, takich jak kolendra, pietruszka i korzeń imbiru, które zapewniają odrobinę kopa" - mówi Mark Hyman, MD, w dziale żywności: Co do cholery powinienem zjeść?
3. Przebierając warzywa, których możesz nie lubić w swoim soku.
Może jarmuż nie jest twoją filiżanką herbaty. Wrzuć ją do soku w przebraniu z odrobiną imbiru lub cytryny, a nigdy nie poznasz różnicy. To działa dobrze również dla dzieci i młodzieży z fobią warzywną!
4. Wypij to natychmiast.
Przygotowanie partii soku może być wygodne, a narażenie na działanie tlenu może obniżyć zawartość substancji odżywczych w świeżo wyciśniętym soku. Jeśli produkujesz własny sok lub kupujesz go w sklepie, wypij go jak najszybciej. Jeśli nie, przechowuj go w hermetycznym pojemniku w lodówce.
5. Kupuj ekologiczny, kiedy tylko jest to możliwe.
Środowiskowej Grupy Roboczej (EWG), konwencjonalne produkty zawierają około 178 różnych pestycydów, z których wiele trafia do twojego soku. Wybieraj ekologiczne owoce i warzywa, kiedy to możliwe. W przeciwnym razie należy zapoznać się z przewodnikiem Brudne tuziny i czyste 15 grupy roboczej EWG.
6. Idź po owoce niskocukrowe.
Jeśli używasz owoców w soku, wybierz owoce jagodowe, awokado i kokos, które mają niski indeks glikemiczny.
7. Dodaj czyste białko.
Dodanie gałki czekolady lub białka serwatki waniliowej może nadać sokowi wyśmienity smak z optymalnie przyswajalnym źródłem białka.
8. Dodaj zdrowe tłuszcze.
Owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach, które Twój organizm lepiej wchłania z dietetycznym tłuszczem. Naukowcy zalecają dodanie 1/2 łyżeczki bogatego w omega-3 oleju rybnego do soku. Jako bonus, te kwasy tłuszczowe zmniejszą wpływ soku na poziom cukru.
9. Włóż to wszystko do soku.
"Jeśli twój sokowirówka sobie z tym poradzi - większość może - wrzucić cały, nieobrany owoc", mówi Bowden. "W skórkach żywności, takich jak cytryny, limonki, pomarańcze i kiwi, znajdują się setki cennych fitochemikaliów".
10. Spróbuj mieszać.
Zastanów się nad mieszaniem, a nie sokiem. Daily Health Post mówi, że mieszanie "zapewnia, że zjesz cały owoc lub warzywko, które włożyłeś, wymagając mniej zakupów spożywczych i powodując, że więcej błonnika przedostaje się do twojego ciała". W jednym z badań porównano soki i mieszanki. Badacze odkryli, że całe owoce, które zostały zmieszane, miały więcej przeciwutleniaczy niż owoce, które zostały soczone.
Zainteresowała Cię dieta sokowa? Zamów catering dietetyczny na stronie Cateromarket.