Polecamy...

Przegląd najważniejszych informacji o wyciskarkach

26 Luty
2016

Każde urządzenie przeznaczone do wyciskania soku charakteryzuje się tym samym celem. Oczekuje się od niego, że będzie wyciskało sok radząc sobie jednakowo dobrze zarówno z owocami, jak i warzywami.

Nie oznacza to jednak, że nie ma poważniejszych różnic między nimi. Dotyczą one zarówno techniki, jak i samego procesu pozyskiwania soku. Wyciskarki do soku mogą wyprodukować napój zarówno z drobnych owoców, jak i z roślin zielonych. Charakterystyczne jest dla nich również to, że gwarantują dostęp do soków, które są gęste i zawierają dużą ilość miąższu. W przeciwieństwie do sokowirówek wyciskarki do soków charakteryzują się też tym, że wykonują wolne obroty, a tym samym do produkcji soku jest wykorzystywana siła miażdżenia. Sam napój nie jest napowietrzony, nie ulega procesowi utleniania, a tym samym nie tylko można go przechowywać z większą łatwością, ale również cieszyć się z tego, że na dłużej zachowa trwałość.

Wyciskarki przypadają do gustu również tym osobom, dla których duże znaczenie ma wydajność rozwiązań tego typu, ta sama ilość owoców i warzyw pozwala bowiem na uzyskanie znacznie większej ilości soku niż ma to miejsce wówczas, gdy cel ten próbuje się osiągnąć z pomocą sokowirówki. Napój taki ma też zdecydowanie więcej witamin oraz innych składników mineralnych. Oczywiście, również wyciskarki nie są wolne od wad. Wielu osobom nie podoba się wysoka cena rozwiązań tego typu oraz konieczność dość długiego oczekiwania na powstanie soku. Najpopularniejsze są obecnie wyciskarki jednoślimakowe, które możemy spotkać w dwóch odmianach – z ostrzami oraz bez nich. Te, które są wyposażone w ostrza cieszą się szczególną popularnością, ich znakiem rozpoznawczym jest bowiem szybka praca.

sok z wyciskarki Niestety, ma to swoje minusy, sok traci bowiem niektóre swoje składniki odżywcze. W zamian mamy do czynienia z urządzeniem radzącym sobie świetnie z warzywami korzeniowymi, choć ostrza nie poradzą sobie z roślinami liściastymi. Wyciskarki bez ostrzy działają wolniej, również one mają jednak liczne grono zwolenników. Ich entuzjaści zwracają uwagę przede wszystkim na to, że mogą uzyskać pełnowartościowy napój. W ich przypadku kluczowe znaczenie wydaje się mieć położenie układu miażdżącego i właśnie dlatego możemy mówić zarówno o wyciskarkach poziomych, jak i pionowych.

Wyciskarki poziome pracują z prędkością, która nie przekracza 120 obrotów w ciągu minuty, a tym samym możliwe jest wyciśniecie soku tak z owoców, jak i z warzyw nawet pomimo tego, że nie podnosi się jego temperatury. Wyciskarki pionowe zwracają na siebie uwagę przede wszystkim dlatego, że zajmują znacznie mniej miejsca niż ich poziome odpowiedniki. Ich użytkownik ma też znacznie mniej obowiązków, nie jest bowiem skazany na popychanie wkładanych do nich owoców. Większy otwór wsadowy przyspiesza też pracę urządzenia.

Autor

Dagmara Tomczyk

Sokoterapeuta, dietetyk, żywieniolog.

To może Cię zainteresować