Polecamy...

Zakup wyciskarki – poradnik cz. I

9 Marzec
2016

Ten tekst powstał z myślą o osobach które podjęły decyzję o zakupie wyciskarki lub sokowirówki. Zanim wybierzemy model warto dowiedzieć się o kilku interesujących rzeczach i poznać doświadczenia innych użytkowników.

Od kilku lat zbieramy informacje i testujemy te urządzenia, więc możemy z czystym sercem przekazać szereg wiadomości i spostrzeżeń jakie zgromadziliśmy przez ten czas, mając nadzieję, że pomoże to w najbardziej optymalnym wyborze. Przy obecnej ofercie wyciskarek na rynku, wybór wcale nie jest łatwy i oczywisty. Wyciskarki posiadają różną wydajność, siłę i czas pracy, a także inną budowę i wielkość otworu wlotowego. Pamiętajmy, że chcąc wyciskać większe owoce i warzywa musimy szukać urządzenia z odpowiednio dużym otworem. Przemyślmy dokładnie czego oczekujemy i jakich funkcji będziemy używać w wyciskarce lub sokowirówce, bo do tej pory nie skonstruowano idealnego urządzenia, które zadowoliłoby każde wymagania i gusta.

Najlepiej postawić sobie kilka pytań i odpowiedzieć na nie przed wyborem i zakupem, a z naszego punktu widzenia najważniejsze zagadnienia to:

a) wolimy soki gęstsze czy bardziej rzadkie? Ma to duże znaczenie, ponieważ inna konsystencja soku wychodzi z wyciskarki, a inna z sokowirówki. Wyciskarka pracuje na wolnych obrotach, ma inny system pracy i sok uzyskany z niej jest gęsty, z drobnymi cząstkami owoców i innych użytych składników, bez dużej piany i mniej klarowny. Sok z sokowirówki jest rzadszy, bardziej klarowny, z dużą warstwą piany na wierzchu. Sok z wyciskarki ma trochę dłuższy czas na spożycie w przeciwieństwie do tego z sokowirówki, który musimy spożyć natychmiast.

z czego najczęściej produkuje się soki? b) jakie składniki najczęściej będą używane do produkcji soków? Jeśli będą to tradycyjne owoce i warzywa, najczęściej używane, czyli jabłka, marchew, pomarańcz, brzoskwinia itp. to tutaj sprawdzą się oba urządzenia. Jednak jeśli planujemy soki z ziół, roślin liściastych, orzechów, to w tym przypadku należy skupić się tylko na wyciskarkach.

c) jaka ilość soku będziemy przygotowywać? Soki z wyciskarki mogą dłużej postać w lodówce, te z sokowirówki niestety nie, dlatego jeśli chcemy mieć zapas lepiej wybrać wyciskarkę. Sokowirówka natomiast jest szybsza w swojej pracy i można z jej pomocą szybko przyrządzić dużą ilość napoju. Wyciskarki pracują wolniej, ale jakość uzyskanego soku jest lepsza i zawiera więcej składników odżywczych. Zwróćmy także uwagę na stan miąższu jaki zostaje po wyciśnięciu soku, ten z sokowirówki jest jeszcze odrobinę mokry, natomiast w wyciskarce jest bardzo suchy. Wyciskarka działa wolniej, jednak ilość soku uzyskanego z tej samej ilości składników będzie w tym przypadku większa niż w sokowirówce.

Autor

Robert Bałoń

Dermatolog, trener personalny.

To może Cię zainteresować